Care este diferenta intre rezistenta la apa si impermeabil?

Probabil ai auzit de nenumarate ori termenii de “rezistent la apa” sau “impermeabil”. Atat in materie de haine, cat si in materie de incaltaminte, aceste caracteristici sunt foarte importante. Te protejeaza de umiditate ridicata, cat si de cea mai scazuta. Munca pe ploaie sau ninsoare se presteaza oricum, asadar vei avea nevoie cu siguranta de echipamente potrivite pentru a nu permite apei sa patrunda la piele. Astazi discutam despre diferenta dintre rezistenta la apa si impermeabilitate.

Atunci cand vine vorba de haine de lucru impermeabile, acestea se utilizeaza in general la munca pe teren, unde conditiile meteo nu sunt intocmai placute. Pe langa un set de haine de protectie impermeabile, vei avea nevoie si de bocanci impermeabili. Acestia te ajuta sa iti mentii echilibrul, sa poti lucra in conditii optime si protejeaza picioarele de umezeala. Totusi, cum facem diferenta intre impermeabilitate si rezistenta la apa?

Impermeabilitatea este cea care are un grad de protectie destul de inalt pentru a mentine o parte sau mai multe ale corpului uscat pe o perioada lunga de timp. Atat timp cat imbracamintea sau incaltamintea impermeabila este purtata corect, aceasta nu trebuie sa genereze probleme in ploaie sau ninsoare abundenta.

De cealalta parte, rezistenta la apa are un grad mai scazut la umezeala. Cu alte cuvinte, daca alegi haine de lucru rezistente la apa, vei putea sa le porti in conditii de lucru cu ceata sau ploaie marunta, unde abundenta nu este mare.

Altfel spus, impermeabilitatea nu permite patrunderea apei din abundenta, in timp ce rezistenta la apa este de fapt rezistenta la umezeala. In cazul in care lucrezi pe conditii meteo nefavorabile, hainele de care ai nevoie pentru protectia corpului trebuie sa fie de ambele tipuri. Pe site-ul nostru ai la dispozitie o multime de haine de lucru impermeabile, bocanci impermeabili si echipamente de protectie rezistente la apa.

Impermeabilitatea si rezistenta la apa nu sunt singurele caracteristici la care trebuie sa fii atent/a atunci cand alegi hainele de protectie. Acestea trebuie sa iti ofere si un grad de confort ridicat, astfel incat sa iti poti presta munca la cele mai inalte standarde. Pe langa faptul ca trebuie sa te protejeze, hainele de lucru trebuie sa iti asigure si un confort optim pe tot parcursul lucrului.

Ca intr-un lant continuu, materialul din care sunt confectionate hainele trebuie sa previna umezeala. Chiar si asa, daca materialul nu este unul respirabil nu va fi nici confortabil, iar daca nu este confortabil nu se poate imbraca. In acest fel, gradul de impermeabilitate nu este important daca imbracamintea nu asigura confort. Materialul din care este confectionata este vital in purtarea continua a hainei sau a pantofilor.

In Europa, imbracamintea de protectie individuala care asigrua protectia la intemperii este testata conform standardului EN 343:2019. Acesta evalueaza gradul de protectie hidrofuga si respirabilitatea unui echipament de protectie. Standardul urmareste obligatia unor articole de incaltaminte sau imbracaminte de a avea un nivel minim de protectie importriva umezelii. Evaluarea se face in doua categorii, dupa cum urmeaza:

  • Protectie impotriva precipitatiilor, a cetii si umezelii
  • Respirabilitate in conditii de umezeala, ceata si ploaie.

La ambele categorii vorbim despre 3 valori. Valoarea cu numarul 1 - nivel minim de protectie, Valoarea 2 - nivel intermediar de protectie, Valoarea 3 - cel mai inalt grad de protectie.

Fie ca vorbim despre haine de lucru impermeabile sau haine de lucru rezistente la apa, in primul rand ele trebuie sa te protejeze. Acesta fiind scopul lor principal, insa fiecare echipament trebuie sa asigure totodata respirabilitate si confort. Acelasi lucru se intampla si in cazul unor pantofi de protectie impermeabili. Ei trebuie sa te protejeze de umezeala abundenta, dar si sa iti permita miscare continua si nu in ultimul rand sa fie antialunecare.

Site-ul nostru cuprinde o gama larga de bocanci impermeabili, haine de lucru rezistente la apa si impermeabile. Alegerea corecta se face in functie de marime, cat de des esti expus intr-un astfel de mediu si locatia unde iti petreci cel mai mult timp. Pentru a te asigura ca vei fi in conditii bune tot timpul, este important sa ai atat haine de lucru impermeabile, cat si haine de lucru rezistente la apa. Acestora li se alatura si pantofii de protectie impermeabili si rezistenti la apa, pe care ii gasesti tot pe site-ul nostru.