Mediul in care lucrezi necesita de cele mai multe ori o imbracaminte si incaltaminte adecvata. Indiferent de meserie, hainele si incaltamintea trebuie sa corespunda mediului in care iti petreci timpul, astfel incat sa te simti confortabil in primul rand, iar in al doilea sa te protejeze. Vorbim astazi despre echipamentele de protectie, respectiv incaltamintea de protectie.
Cum sa iti ingrijesti bocancii de lucru? Iata cateva sfaturi importante.
Incaltamintea de lucru este menita in primul rand sa te protejeze. Alegerea sa se face in functie de tipul de meserie. Pentru a putea desfasura munca in cele mai bune conditii, o pereche de pantofi de lucru este absolut esentiala. Bineinteles, aceasta trebuie ingrijita si purtata corespunzator, astfel incat sa te bucuri cat mai mult de ea. Desi o pereche de bocanci de lucru nu vor tine la nesfarsit, sunt cateva actiuni pe care trebuie sa le faci pentru a-i avea o perioada mai indelungata.
In functie de tipul de munca prestat, ai la dispozitie mai multe perechi de incaltaminte. Bocancii de protectie sunt cel mai eficient tip de incaltaminte. Fie ca lucrezi pe santier sau acasa in gospodarie, acestia iti vor proteja piciorul de evenimentele neplacute. Poti alege mai multe tipuri de bocanci de protectie, chiar si bocanci impermeabili.
De cealalta parte, pantofii de protectie nu sunt acelasi lucru cu bocancii. Pantofii de acest tip au o textura mai usoara, ofera mai mult confort piciorului si pretul lor este mult mai redus decat in cazul bocancilor. Totusi, o pereche de pantofi de lucru trebuie sa iti asigure si ei protectia necesara piciorului. De asemenea, ei trebuie curatati periodic pentru a-i avea cat mai mult timp.
Alegerea oricarei perechi de pantofi de protectie sau bocanci de protectie trebuie efectuata tinand cont de mai multe criterii. Aici este voba despre confort, durabilitate, tipul de bombeu (daca exista), lamela de protectie in talpa si rezistenta la apa.
Confortul este cel mai important pentru ca toate activitatile sa fie desfasurate in cele mai bune conditii. Daca pantofii sau bocancii nu sunt confortabili, nu vei fi la fel de eficient in munca ta. Durabilitatea este generata de materialul din care sunt confectionati bocancii de protectie sau pantofii de lucru si bineinteles garantia.
In ceea ce priveste bombeul, acesta se gaseste la bocanci. O pereche de bocanci de protectie poate avea bomeu matalic sau din alt material rezistent. Aceasta incaltaminte de protectie se foloseste in medii in care exista pericolul caderii unor obiecte pe picior. In acest caz, perechea de bocanci cu bombeu este vitala.
Lamela de protectie in talpa este importanta in mediile in care se lucreaza cu obiecte ascutite pe jos. Aceasta lamela poate fi confectionata din mai multe materiale si nu permite patrunderea acestor obiecte prin interiorul talpii pantofului.
Impermeabilitatea incaltamintei este esentiala in mediile umede, unde apa multa nu lipseste. Piciorul trebuie sa fie protejat de aceste medii si in permanenta sa aiba flexibilitate.
La ce se foloseste incaltamintea de protectie?
Dupa cum ii spune si numele, incaltamintea are rolul de a proteja piciorul. Chiar si asa, trebuie sa stii ca piciorul poate fi protejat printr-o pereche de pantofi de protectie sau bocanci de lucru de urmatoarele:
- Uleiuri
- Obiecte grele sau ascutite
- Scurgeri de acid sau alte lichide
- Electricitate
- Zone de lucru alunecoase
Toate echipamentele de protectie, inclusiv incaltamintea trebuie sa poarte si cateva abrevieri privind normele de protectie europene in vigoare.
Intretinerea incaltamintei de protectie
Cum sa iti ingrijesti bocancii de lucru? Iata cateva sfaturi importante:
Desi foarte multe perechi de pantofi pot fi spalati la masina de spalat rufe, acest lucru nu este intocmai indicat. Pe langa faptul ca masina se poate deteriora, la fel se intampla si in cazul incaltamintei. Evita sa faci acest lucru, pentru a beneficia de incaltaminte cat mai mult timp.
- Nu incerca sa o speli cu produse de curatare chimice. Acest lucru poate duce la distrugerea tesaturilor si chiar la deteriorarea intregii perechi de bocanci de lucru.
- Curata-i cu o carpa umeda pe toata suprafata dupa fiecare utilizare. Chiar daca pare greu sa ai grija de perechea de incaltaminte, acest lucru iti poate aduce rezistenta marita in timp. Dupa fiecare utilizare se curata si se lasa la uscat pentru a doua zi.
- Sterge mereu incaltamintea cu o carpa uscata pentru a elimina excesul de apa. Excesul de apa se poate imbiba in tesatura si o poate deteriora in timp. Pentru acest lucru se folosete o laveta sau o carpa uscata, pe care sa o folosesti imediat dupa ce ai spalat bocancii.
- Nu incerca sa scoti pietricele sau alte deseuri din talpa cu obiecte ascutite (cutit, foarfeci, s.a.m.d). Daca este vorba despre o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, poti risca sa distrugi talpa cu aceste obiecte. Incearca sa folosesti un jet puternic de apa doar pe talpa.